Vores 5 boganbefalinger til din juleferie

Grafik til 5 boganbefalinger til juleferien

Udgivet:

Opdateret:

December lakker så småt mod enden, og for de flestes tilfælde betyder det, at en tiltrængt og velfortjent juleferie begynder at melde sin ankomst. Hvis du har brug for lidt faglig fordybelse i ferien, så kommer vi her med 5 boganbefalinger – hvem ved, måske ligger en af dem under juletræet om nogle dage. Det håber vi for dig!

Vi anbefaler følgende bøger:

  • ’Brænd hamsterhjulet’ af Pernille Garde Abildgaard (2021)
  • ’Sig noget seriøst sjovt’ af Henrik Skovdal (2021)
  • ‘Building the Future of Innovation on millions of years of Natural Intelligence’ af Leen Gorissen (2020)
  • ’Forandringsledelse uden forandringslede’ af Hanne Jessen Krarup (2017)
  • ’Dit personlige projektlederskab’ af Søren Stuhr og Ann Graugaard Pederen (2021)

’Brænd hamsterhjulet’ af Pernille Garde Abildgaard (2021)

Anbefalet af Rune Erlangsen

Der findes mange bøger på markedet, der forsøger at give et svar på, hvordan vi kan øge vores mentale sundhed, lykke og generelle livstilfredshed. Få af dem går dog så konkret til værks, som ’Brænd hamsterhjulet’ af Pernille Garde Abildgaard.

Det er en bog om at arbejde klogere, mere fokuseret og mindre! For tid og opmærksomhed er nok vores vigtigste valuta.

I bogen møder du et bredt spektrum af arbejdspladser og deres eksperimenter med forskellige arbejdsformer. Du møder bl.a. et advokatkontor, en kommune, et produktionsselskab og en plastproducent samt flere andre vidt forskellige virksomheder.

Som læser bliver du ført igennem deres erfaringer med mere fritid og en 4-dags arbejdsuge, hvad det kræver og hvorfor det er fornuftigt. Bogen tilbyder gode og konkrete eksempler på effektiv mødekultur, fornuftig mailhåndtering, fokusbånd, hjemmearbejde, 100% flextid, tillidsbaseret ledelse samt en fælles begejstring for den tidsstyrende og fokusoptimerende pomodoro-metoden, hvor man arbejder i 25 minutter efterfuldt af 5 minutters pause osv.

På baggrund af erfaringer, både fra de forskellige arbejdspladser og forskningen, bliver du taget venligt i hånden og kompetent ført igennem, hvad man skal være opmærksom på, når man begynder at implementere nye arbejdsformer, samt hvilke faldgruber man skal være opmærksom på. For det er ikke lige til at skabe de nødvendige forandringer, men Pernille Garde Abildgaard tydeliggør, at det bestemt er muligt både at få et mere produktivt arbejdsmiljø samt mere fritid og frihed for den enkelte medarbejder. Hvilket er godt for den enkeltes mentale sundhed og for virksomhedens bundlinje.

Bogen kan varmt anbefales, idet den er dejlig nem lige at gå til, og den har sågar resulteret i, at jeg endelig har fået købt mig en ’Time Timer’ har kastet mig ud pomodoro-arbejdsmetoden!

’Sig noget seriøst sjovt’ af Henrik Skovdal (2021)

Anbefalet af Ann Graugaard Pedersen

”Den korteste afstand mellem to mennesker er et smil”, sagde Victor Borge engang. Det gælder, uanset om du står på en stand-up scene eller på et strategiseminar og skal fremlægge de kommende års visioner.

Vil du have folk til at lytte, skylder du at tage dem seriøst og sørge for, at du er værd at lytte til. Vær inspirerende, vær sjov, vær relevant – eller vær stille, ville Henrik Skovdal sige. Med inspiration i stand-uppernes værktøjskasse – og masser af staldtips fra dem, der lever af standup – giver bogen dig konkrete tips og eksempler på, hvordan du kan sikre dine tilhøreres opmærksomhed og styrke din performance som oplægsholder og taler.

Du få inspiration til, hvordan du gennem humor og nærvær fanger dit publikums opmærksomhed. ”Useriøst”, tænker du måske, ”Jeg skal ikke være sjov, jeg skal være alvorlig”. Men sprøg lige dig selv: hvornår er du selv mest opmærksom? Hvilke oplæg husker du bedst? Grinte du undervejs? Trak på smilebåndet? Ærindet med bogen er ikke at skabe en ny generation af stand-uppere i danske virksomheder. Tværtimod. Bogen slår et slag for vigtigheden af humor, som et betydeligt kommunikationsgreb, når du skal tryllebinde et publikum.

Bogens første del fokuserer på din forberedelse og evnen til at strikke en god fortælling sammen. Når du har styr på det, er det tid til at tænke på, hvordan du vil præsentere det – og hvad du gør, hvis nervøsiteten sniger sig ind på dig. Powerpoints er ikke dine vigtigste go to. Det hjælper bogens anden del dig med. Det er længe siden, jeg har læst en fagbog, hvor jeg følte mig decideret underholdt – og samtidig inspireret til, hvad jeg i hvert fald ikke skal gøre mere.

‘Building the Future of Innovation on millions of years of Natural Intelligence’ af Leen Gorissen (2020)

Anbefalet af Tim Struck

Se lige dette billede for dig: Et helt år på 365 dage fra 1 januar til 31 december. De første 364 dage, 23 timer og rundt regnet 30 minutter er den tid, livet på jorden har eksisteret. 30 minutter før rådhusklokkerne ringer, træder du som menneske ind på scenen, og ganske få sekunder før nytår, opfinder du den moderne tid, kapitalismen, industrialiseringen, brugen af fossile brændstoffer og de organisationer, du kender i dag.

Måske skal vi ydmygt spørge, om vi mon kan lære noget af de foregående 364 dage, 23 timer, 59 minutter og rundt regnet 55 sekunder? Har naturens egen intelligensformer rent faktisk vist deres værd i forhold til at skabe sunde vilkår for at livet trives? Nu hvor vi selv har gjort i nælderne og bragt os selv på randen af den 6. masseuddøen.

Leen Gorissens (ph.d. i biologi) bog er en tour de force og en øjenåbner af de helt store, hvori hun viser, hvordan organisationer arbejder med bio-mimik, bio-design og naturens egne intelligensformer (natural intelligence) som afsæt til at skabe nye produkter og materialer i en verden, der mildest talt råber efter en bæredygtig og regenerativ fremtid.

Flere og flere virksomheder er nemlig begyndt at kigge efter inspiration i naturens egen verden. Vi bygger huse som har kaktusform, fordi den særlige form i sig selv virker nedkølende. Ret smart i byer med ekstrem varme. Eller når sundhedsvæsenet skal producere materialer, der minimerer smittespredning, så skeler de hajens overflade, der er fri for stort set alle bakterier – et yderst relevant træk.

Gorissen viser, hvordan naturen er det største forsknings- og udviklingsprojekt i historien. Millioner af års udvikling har ført til løsninger, der langt overgår menneskeskabt design, når det gælder effektivitet, tilpasningsevne, modstandsdygtighed og udholdenhed. Ved at arbejde med potentialet i natural intelligence kan virksomheder blive en helt afgørende drivkraft for regenerativ praksis og for et kreativt og meningsfuldt arbejde.

’Forandringsledelse uden forandringslede’ af Hanne Jessen Krarup (2017)

Anbefalet af Andreas Lindemann

Hanne Jessen Krarup har skrevet en læseværdig bog om forandringsledelse med fokus på både tankeværktøjer (det mindset man som leder af forandringer bør have) og handleværktøjer (værktøjer til at skabe fremdrift i forandringer).

Bogens ambition er i det hele taget at fokusere på at skabe integration og balance mellem modsætninger fx forandringsledelse oppefra og forandringsledelse nedefra. Præmissen for bogen er dermed, at det handler om at tænke både-og frem for enten-eller. I stedet anvendes et integrativt fokus, hvor der er plads til netop at integrere forskellige perspektiver på organisationer i én tilgang.

Videnskabsteoretisk bekender Hanne Jesse Krarup selv sig til pragmatismen og mener derfor at kunne anvende mange forskellige teoretiske tilgange. Om det holder til en ph.d., skal jeg lade være usagt. Men i praksis i hverdagens levede liv i danske organisationer er det vejen frem, er det også vores erfaring.

Bogen slår et slag omkring mange relevante emner fx både paradoksledelse, ledelse af forandringsprocesser, forskellige måder at håndtere forandringer på samt vigtigheden af at inddrage følelser som data i organisatoriske forandringer. Og det gælder både de positive og de negative følelser. Jeg kan ikke understrege nok, hvor enige, vi er i det. Det, at mange perspektiver integreres, gør også, at det er en klar fordel, hvis man i forvejen kender paradoksledelse, forskellige forandringsledelsestilgange etc., da de naturligt nok kun kort beskrives.

Man får ikke her en forkromet plan for den næste transformation, men til gengæld anvender den i sin pragmatiske stil Fair Proces som metode til konkret at facilitere forandringer.

’Dit personlige projektlederskab’ af Søren Stuhr og Ann Graugaard Pederen (2021)

Anbefalet af Kasper Nøraa

Du kender det helt sikkert: Din værktøjskasse er fyldt godt op. Bogen er læst og kurset taget. Nu er du klar til at tage favntag med projektledelse i virkelighedens verden. Der er bare et problem: Virkeligheden har ikke læst teorien. Og nu står du der.

Hvis du kender følelsen af at komme til kort i virkelighedens kompleksitet som projektleder, så er denne bog et godt bud på julelæsningen. Bogen kommer ikke med svarene på præcis, hvad du skal gøre og hvornår, men den peger på, hvordan du gennem en øget bevidsthed på egen adfærd i relation til andre kan styrke dit virke som projektleder og stå bedre, når virkeligheden rammer på godt og ondt.

Med udgangspunkt i kunsten at lede indad guider forfatterne dig igennem emner som relationer og konflikthåndtering, stress, kunsten at lede din leder, improvisation og forandringsledelse. Det er ikke en bog om alle grundteorierne – om end du får en hurtig introduktion til dem indledningsvis.

Det her er bogen, der hjælper dig til at gradbøje teorier og metoder, og som tager din relationelle bevidsthed som projektleder alvorligt og er oprigtig nysgerrig på, hvordan du som projektleder skaber sunde samarbejdsrelationer og projekter i balance. Bogen bygger på et solidt fundament af teori, men er skrevet i et let sprog med masser af praktiske eksempler. Hvert kapitel afsluttes med konkrete øvelser og inspiration til videre læsning.

Er du projektleder, så får du svært ved at komme uden om den her bog!