Endelig kom sommeren, og ferien banker forsigtigt på døren hos de fleste. For at du ikke skal risikere at kede dig i din ferie, har vi traditionen tro samlet 5 boganbefalinger, så du har lidt inspiration til sommerferielæsningen i den bagende sol under en køligt skyggende parasol.
I år er det en blandet omgang, der spænder fra en bog om organisationspsykolog til en eksistentiel dannelsesroman. Fælles for alle bøgerne er, at det er bøger, som vi personligt har fået en masse spændende ting ud af, og som vi håber, du også vil få.
Vi anbefaler følgende bøger:
- Den frygtløse organisation (2020)
- Troldmanden (1965)
- Tusind plateauer (2006)
- Gopler ældes baglæns (2021)
- Giv ordet til medarbejderne (2020)
Andreas anbefaler: Amy Edmondson, 2020: ”Den frygtløse organisation”
Du har måske allerede hørt om begrebet psykologisk tryghed. Særligt hvis du har været i større forandringsprocesser for nylig. Mange ledere og konsulenter ynder nemlig at bruge det til at beskrive den tilstand, der skal være til stede for, at personer og organisationer kan udvikle sig.
Det har Amy Edmondson forsket i og skrevet en meget læseværdig bog om. En bog, som er meget hands on og ikke ret forsker-agtig.
Skåret ind til benet så forfægter Amy Edmondson synspunktet, at da verden er både uforudsigelig, omskiftelig og i øvrigt befolket af mennesker, som ikke altid agerer lige rationelt, så er det en god ide, hvis vi tør handle, eksperimentere og til gengæld tage læring af de små eksperimenter i hverdagen. Men for at turde gøre det skal der være psykologisk tryghed til stede.
Hun beskriver ”psykologisk tryghed som et klima (i en gruppe), hvor folk er trygge ved at udtrykke sig og være sig selv”… De kan kendes på, at de bl.a.
- deler, når de begår fejl
- beder om hjælp
- stiller spørgsmål og deler nye ideer
Hun kommer ovenikøbet med en konkret opskrift på, hvordan du som leder og projektleder kan starte en bevægelse mod at skabe psykologisk tryghed. Opskriften er:
- Rammesæt fx i italesættelse/reframing af fejl. Afstem forventninger til fejl og usikkerhed
- Brug dig selv og inviter til deltagelse – fortæl om dine egne fejl og hvad du lærte
- Reager konstruktivt, udtryk anerkendelse og lyt og afstigmatiser fejl
Jesper anbefaler: John Fowles, 1965: ”Troldmanden”
Romanen, der er Fowles’ hovedværk, er en eksistentiel fortælling om en ung mands kamp for at forstå sit væsens jeg og for at få et frit og sandt forhold til livet.
Unge Nicholas er træt af sit overfladiske liv, småjobs og tilfældige småforelskelser og forlader England for at blive kostskolelærer på den lille græsk ø Phraxos. Kort før sin afrejse fra England møder han Alison, sin første alvorlige forelskelse, men er for umoden til at forstå ægte kærlighed og bryder op.
På øen Phraxos møder Nicholas den excentriske rigmand Maurice Conchis, der er psykiater og teatermæcen, og et gudespil med magi, eventyr og mystik tager fart. Conchis er herskeren i det lille univers, i nydelser, legen, magten og som troldmanden i de eventyr vi alle har hørt om.
En katten efter musen-leg er begyndt, og sammen med de smukke og forførende tvillingesøstre, Rose og Lily, samt et menageri befolket af skikkelser, opfører Chonchis små amatørskuespil for Nicholas, udsætter ham for practical jokes, skræmmer ham og fortæller ham stærke og dramatiske beretninger om sit liv.
En spirende tvivl om sandheden sås i Nicholas. Hvem er hvem? Er han tilskuer eller hovedperson? Er det raffineret forførelse eller virkelighed? Hvad er sandhed og hvad er illusion? Og hvori ligger den sande frihed?
God fornøjelse og forførelse i Troldmandes univers!
Tim anbefaler: Gilles Deleuze og Felix Guattari, 2006 (opr. 1980): ”Tusind Plateauer”
Det vrimler efterhånden med gode bud på hvad bæredygtighed er for en størrelse, og hvordan vi arbejder bæredygtigt på alle niveauer – personligt, organisatorisk, forretningsmæssigt, lokalt, globalt og planetarisk.
Den røde tråd i disse bud er, at vi som mennesker skal tænke os selv som på en anderledes måde: ikke som verdens endemål, men som en noget mere ydmyg størrelse, der på fundamentalt plan indgår i levende systemer.
For mere end 40 år siden tordnede et monumentalt bidrag fra filosofien ud i verden, der netop fortæller os, at verden er et (u)begribeligt levende og fuldkommen fantastisk virvar – og er det overalt. Det bidrag hedder “Tusind Plateauer” og er skrevet af Gilles Deleuze (1925-1995) og Felix Guattari (1930-1992).
Det siges om værket, at børn forstår det nemmere end voksne, fordi børn er spontane, intuitive, legende, fantasifulde, springer ind og ud af gængse kategorier, tænker anakronistisk og arbejder med metaforer. Hermed er den mentale opskrift også leveret til, hvordan du går til værket. Og hvordan værket forventer, at du går til verden når vi skal løse både små og store udfordringer i bæredygtighedens tegn.
Ann anbefaler: Nicklas Brendborg, 2021: ”Gopler ældes baglæns – videnskabens svar på et længere liv”
Indrømmet: Dette er hverken en bog om projektledelse, regenerativ ledelse eller bæredygtig organisationsudvikling. Hvis det er noget, er det en bog om at tage vare på noget af det dyrebareste, vi har: vores liv. Om at øge sandsynligheden for et længere et af slagsen.
”Gopler ældes baglæns – videnskabens svar på et længere liv” er bogen for dig, der er nysgerrig på, hvad videnskaben har at sige om et godt og langt liv. Eller måske rettere, hvorfor vi går i forfald, og hvad vi kan gøre for at udskyde eller forsinke processen.
Forfatteren Nicklas Brendborg – en ung forskerkomet – sender dig ikke alene på en rejse gennem videnskabens søgen efter koden for aldring. Han fortæller om de mest besynderlige studier, bemærkelsesværdige dyr og ind i mellem overraskende konklusioner, vi kan drage fra videnskaben. Og ikke mindst: Hvad du selv kan gøre for at forsinke dit forfald.
Bogen udkom i marts 2021 og er allerede i sit 4. oplag. Jeg slugte den og tror, at du vil gøre det samme, når Nicklas Brendborgs lette tone og finurlige fortællinger rammer nethinden.
Kasper anbefaler: Rikke Damgaard, 2020: ”Giv ordet til medarbejderne – employee advocacy 2.0”
Hvis du beskæftiger dig med kommunikation på sociale medier, så er den her bog uundværlig for dig.
Den er en grundig introduktion til begrebet employee advocacy. Begrebet dækker over, at man udarbejder en strategi for, hvordan man arbejder med medarbejdere som digitale ambassadører, både for at styrke deres personlige digitale brand, men også virksomhedens.
Employee advocacy er et kommunikationsbegreb du ikke kan komme uden om i dit arbejde med kommunikation på sociale medier. Situationen i dag er nemlig den, at det er de personlige historier fra virksomhedernes medarbejdere, der fanger netværkenes opmærksomhed.
Bogen folder på fremragende vis begrebet ud og viser alle dets facetter, samt giver svar på alle de spørgsmål man som læser kunne have: hvordan finder du ud af, om din virksomhed er parat til employee advocacy? Hvordan finder du de engagerede medarbejdere? Hvordan udarbejder du en strategi for arbejdet med medarbejdernes kommunikation?
Bogen får min største anbefaling til alle, der enten arbejder med kommunikation på sociale medier eller bare gerne vil blive klogere på, hvordan de selv får et stærkere digitalt brand.
Til den første gruppe er bogen et must read.