fbpx

Viden

fra os til dig

En værdiguide: Sådan får du FN’s verdensmål i øjenhøjde med din egen virkelighed

Jesper Alstrøm / [email protected]

Mange taler i øjeblikket vidt og bredt om 2030 dagsordenen og FN’s 17 verdensmål, klima, bæredygtighed, kloden, helhed, fællesskab og ansvar. Men hvad har det egentlig med dig at gøre? Det er svært at forstå, hvad vi selv – helt personligt – kan stille op i den store sammenhæng. Men du kan (og bør) faktisk gøre noget.

På de følgende linjer får du derfor første puf i retning af at afklare, hvilket aftryk du kan sætte på rejsen mod en bedre verden. Her er et lille hint: Dine værdier er udgangspunktet for at skabe forandringen.

Væsentlige forandringer er på vej

Verden står overfor store udfordringer i forhold til fattigdom, uværdigt liv, sygdom, sundhed, uddannelse, klima, miljøsvineri, ressourceudnyttelse, flygtninge, migration, uretfærdighed, kriminalitet, korruption, krige osv.

Samtidig er et paradigmeskifte på vej. Vi oplever i disse år betydningsfulde og væsentlige fremskridt i forhold til lægevidenskab, sundhed, klimaløsninger, ny teknologi, nye organisationsformer, nye økonomiske modeller og nye partnerskaber og innovative holistiske løsninger.

Kort sagt væsentlige forandringer er på vej og nødvendige, og troen på at det kan ske er netop det FN’s 17 verdensmål handler om: at vi hver især og sammen, kan gøre verden til et bedre sted. Et mere bæredygtigt sted, et mindre fattigt og mere fredeligt sted for vores liv, vores samfund og for vores planet.

Men hvad med dig og mig…?

Steen Hildebrandt, Ph.D., professor i organisations- og ledelsesteori (AU, AAU og CBS) skriver i en kommentar i Mandag Morgen d. 21. januar 2020:

”Klimaforandringerne har gjort det åbenlyst, at vi ikke kan melde os ud af helheden. Men det er præcist, hvad vi gradvist har gjort på mange områder ud fra en fag-, kasse- og silotænkning, som vi gennem århundreder er blevet opdraget til at praktisere.”og Steen forsætter ”Når talen for eksempel går på FN’s 17 verdensmål, er ræsonnementet ofte, at det må de store, FN, EU eller USA og Kina, tage sig af. Det kommer ikke den enkelte borger, det lille land eller den enkelte virksomhed ved. Man må ikke tale om det individuelle eller om det personlige ansvar i den sammenhæng, for det er at påføre mennesker en skyld eller en skam, som mennesker ikke kan bære eller fortjener. Sådan siger vi ofte, men denne tænkning er kun rigtig, når det handler om børn, for børn er selvfølgelig uden skyld og ansvar. Vi voksne har naturligvis altid et medansvar – for både delen og helheden.”

Men hvor starter det ansvar for transformeringen af verden hos dig og mig?

Dine værdier er udgangspunktet for forandringen

Den græske mesterfilosof Sokrates (460-399 f.Kr.) udtrykte det ganske enkelt for mere end 2400 år siden:

Lad ham, der vil bevæge verden, først bevæge sig selv gennem det væsentlige.

Med andre ord vi bør starte med os selv og vores egne værdier, vores etiske ståsted, vores etiske bæredygtighed, vores handlinger.

Vi må starte med os selv, i familien, i venskabet, i kollegaskabet, i organisationen, og en vej er at starte med at afklare vores værdier og grundholdninger. For det åbner mulighed for personlige og fælles udvikling, fælles ansvarstagen og konkrete handlinger.

I forbindelse med FN’s verdensmål taler vi om mange grundlæggende værdier som frihed, lighed, retfærdighed og det nye buzz word: bæredygtighed.

Der er mange opfattelser og meninger, men hvordan opfatter du selv begreberne? Hvad vil det egentlig sige at være bæredygtig, er det bare at være ”dygtig til at bære?”. Og hvad er det, vi skal være dygtige til at bære?

Tænk over det.

Og følg med her i den kommende tid, hvor jeg dykker endnu længer ned i, hvilken betydning værdiafklaringen har – og også giver et konkret bud på, hvordan du kan komme dine og dine medmenneskers værdier endnu nærmere i praksis.

2 kommentarer til “En værdiguide: Sådan får du FN’s verdensmål i øjenhøjde med din egen virkelighed

 1. Spændende og meget aktuelt (desværre). Det positive er dog, at det faktisk ikke er så svært at gøre en forskel. Det er “skræmmende” nemt, hvis blot man tænker sig en smule om…!

  Vil rigtig gerne følge debatten :o)

  1. Kære Lone
   Først og fremmest tak for din fine kommentar og gode refleksioner, dernæst undskyld den sene tilbagemelding. Jeg er helt på linje med dig, vi kan alle gøre en forskel, ved blot at tænke os om og nok så væsentligt sætte handlen på tanke og ord. Derfor er det også væsentligt at give værdierne et tjek, hvad mener vi selv, hvad betyder det i vores liv, hvad gør og kan vi selv gøre? Vi kan alle lave en baseline for de 17 mål, hvor er vi lige nu, hvor vil vi (realistisk) gerne være, altså beslutte egne mål og så det vigtigste, handle derefter. Jeg gav et bud på nogle af de spørgsmål vi kan stille hinanden og os selv her: https://promentum.dk/baeredygtig-hvad-filan-betyder-det-for-dig-og-for-verden/
   Lone del endelig dine erfaringer og bud.
   De bedste hilsner
   Jesper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tænk over dine værdier - FN's verdensmål