Den regenerative organisation er fremtidens projektorganisation

Udgivet:

Opdateret:

I 00’erne og 10’erne brugte jeg mit konsulentliv på at uddanne projektledere, etablere projektorganisationer og udvikle organisationskulturer i et hav af private virksomheder og offentlige organisationer.

De ønskede at lære at eksekvere projekter effektivt og udfordringen var ofte den samme:

Den traditionelle siloopdelte organisation var nemlig udfordret af at arbejde tværfagligt og tværorganisatorisk, som komplekse udviklingsopgaver kræver.

Løsningen var en tværfaglig og tværorganisatorisk projektorganisation

Løsningen var dengang at etablere en projektorganisation. En lille isoleret lomme, der skulle arbejde tværfagligt og tværorganisatorisk inden i den siloopdelte organisation.

Projektorganisationen fik typisk også en PMO-funktion. Det skulle sikre kvaliteten i projektarbejdet og (i teorien) banke resten af organisationen på plads, hvis de ikke støttede de tværgående projekter med ressourcer.

Her 20 år efter, er professionel projekteksekvering fortsat en udfordring i mange virksomheder og organisationer.

Årsagen er – surprise – stadig, at siloopdeling og andre klassiske organisatoriske strukturer fortsat hindrer det faglige flow i projekterne.
Og at der oftest kun er ejerskab til et projekt ét sted i organisationen – og manglende ejerskab og dermed manglende mandat, i alle andre dele af organisationen.

Skal vi så blive ved med den samme løsning?

Nej, det skal vi ikke.

De seneste 5 år af mit konsulentliv har jeg nemlig brugt på at skabe forudsætninger for, at virksomheder og organisationer arbejder mere frisættende og regenerativt.
 
Min motivation har ikke været at understøtte projektarbejdet, men derimod at skabe sunde organisationer. Organisationer, der er helende og livgivende at samarbejde med og arbejde i.
 
I takt med, at vi i Promentum får flere og flere erfaringer med disse frisættende organisationer, kan jeg konkludere, at denne organisationsform også egner sig betydeligt bedre end den traditionelle organisation til at drive komplekse projekter/udviklingsopgaver i.
 
Det er faktisk heller ikke overraskende.
 
For kompleks betyder mangeforbundet, og mangeforbundethed er en grundlogik og et gennemgående princip i den frisættende regenerative organisation.

En velfungerende regenerativ og frisættende organisation

Det er min oplevelse, at en velfungerende regenerativ og frisættende organisation er markant bedre til at sikre, at projekter får:

  • Det nødvendige mandat på tværs af organisationen
  • Den nødvendige status i organisationen
  • Adgang til den nødvendige faglighed og får skabt fagligt flow i projektet
  • Taget rigtige beslutninger på det rigtige tidspunkt
  • Og meget mere

Så hvis I, som organisation, stadig bøvler med jeres evne til at gennemføre projekter på en hensigtsmæssig måde, så er det måske tid til at arbejde med jeres kultur og generelle organisering? Tid til at skabe en fagligt frisættende organisation?

I givet fald, er I velkomne til at hive fat i mig, så deler jeg gerne vores erfaringer.

Måden vi organiserer vores arbejde ændrer sig markant i disse år. For at lykkes i fremtiden, skal lederne have evnen til at frisætte deres medarbejdere
En regenerativ tegneserie af en gruppe mennesker, der løber med saks, der fremhæver vigtigheden af organisationsudvikling og ledelse.
FRISÆTTENDE ORGANISATION I Promentum arbejder vi med at etablere/skabe en frisættende organisation. Ud fra vores arbejde med med frisættende regenerativ ledelse, har vi her samlet
samtale om at arbejde med frisættende regenerativ ledelse
Vores organisationer er usunde at være i. Det dokumenterer alle stress- og trivselsundersøgelser. Stress og mistrivsel er blevet en folkesygdom. En epidemi. Vores organisationer nedbryder
Mikkels klumme