Vores organisationer er usunde at være i.
Det dokumenterer alle stress- og trivselsundersøgelser. Stress og mistrivsel er blevet en folkesygdom. En epidemi. Vores organisationer nedbryder os og gør os syge. Vores arbejdsliv gør os syge. Og det blive bare værre og værre.
Der bliver gjort utroligt meget for at vende den tendens, men lige lidt hjælper det.
Vi ser stadig flere og flere, der mistrives og går ned med stress. Dette er på trods af, at vi bruger vanvittigt mange ressourcer på stressbehandling, trivselsfremmende indsatser og processer for udvikling af bedre arbejdsmiljø.
Og hvis I spørger mig, så skyldes den fortsatte stigning, at vi ikke tager fat om det egentlige problem. Vi symptombehandler kun.
Vi stiller psykologer til rådighed til stressforløb og stresssamtaler, vi tilbyder hjemmearbejdspladser, vi indarbejder kunstige pauser i hverdagen, vi tilbyder en 4-dages arbejdsuge osv.
Vi gør alle mulige og umulige krumspring for, at medarbejderne skal kunne overleve hverdagen i vores organisationer. Vi indarbejder steder og tider, hvor vi har helle fra organisationen, og hvor vi kan sunde os og komme til kræfter. Alt sammen for, at vi kan blive klar til en ny tur i organisationen.
Vi må væk fra udelukkende at symptombehandle. Vi må identificere de usunde og sundhedsskadelige dele af vores organisationer – og vi må finde nye og mere regenerative organisationsformer.
Vi må skabe organisationer, der er helende, udviklende og livgivende.
Organisationer, hvor vi rent faktisk får fyldt på af livskraft, livsglæde, energi, nærhed, tryghed, faglighed og menneskelighed.
Organisationer hvor vi godt kan møde lidt slidte ind om morgenen, men alligevel gå energifyldte og gladere hjem om eftermiddagen – fordi organisationen er sund og god for os.
Vi må skabe organisationer, der modvirker stress og mistrivsel – frem for at skabe og symptombehandle det.
Mere viden om det regnerative?
Hvis du vil høre mere om Mikkels syn på den regenerative organisation, så tag og tjek ‘Lyden af Promentum’ ud! Her kan du blandt andet høre ham fortælle om ‘Den regenerative ledelsesstjerne‘.