Tre gode råd der kan få dig i mål med julegaverne – i god tid!

En sort/hvid tegning af en mand med en æske med gaver

Juleaften står for døren – og en vigtig milepæl er at få købt julegaver. For mange af os sker det samme år efter år: Tiden går, og pludselig er der tre dage til juleaften, og vi er totalt bagud. Du får her tre råd til at nå i mål med dine julegaver – og muligheden for at gøre det hele lidt bedre end sidste år.

Få styr på dit succeskriterie

Mit succeskriterie er det samme hvert år og er – for mig – ufravigeligt: Gaverne SKAL bringe glæde hos dem, der får dem. For mig er gaver noget, der viser, at jeg kender personen godt. Og derfor har det aldrig rigtig fungeret, når jeg år efter år endte med at stresse rundt få dage før jul for at købe de særligt udvalgte gaver. Jeg kan ikke gå på kompromis med mit succeskriterie – så hellere med økonomien eller tiden jeg bruger på at nå i mål med dem.

I år skulle være anderledes – alle gaver var købt og pakket ind inden 6. december. Hvorfor? Hvad gjorde udslaget i år? Jeg besluttede mig for, at det skulle være anderledes og lagde en plan, som jeg fulgte op på og evaluerede løbende. Skræmmende! Men det virkede.

Så jeg vil gerne slå et slag for, at du tænker evaluering ind i det små. Julegaverne er den oplagte chance. Jeg valgte tre overordnede fokuspunkter for min evaluering, som jeg hyggede mig med hver lørdag morgen over kaffen.

1. Hold fokus på resultaterne – og husk at 10 minutter er bedre end ingenting

I mange projektforløb er der en tendens til, at man først evaluerer, når projektet er afsluttet. Men vi ved, at vi unægtelig bliver klogere undervejs i projekter, så det giver god mening at bruge den viden og de erfaringer til at foretage kvalificerede justeringer undervejs for at nå deadline.

Hvis du systematisk og med fast kadence følger op på dit projekt – her julegaveindkøb –  kan du tage problemerne i opløbet og på den måde spare både tid og besvær. Og husk at 10 minutters evaluering er bedre end ingen.

I mit julegaveræs fulgte jeg op på, hvor langt jeg var med det, der skulle leveres. Jeg gjorde status på resultaterne af min indsats ved at stille mig selv disse spørgsmål:

  • Hvor mange gaver har jeg styr på – og tror jeg, at de gør modtageren glad?
  • Hvem mangler – og hvad kan gøre dem glade?
  • Hvornår køber jeg det – eller hvem køber det?

2. Følg op på samarbejdet

I projekter arbejder vi ikke alene – omend vi nogle gange kan bilde os ind, at det ville være nemmere. Vi samarbejder på tværs, og godt samarbejde giver bedre resultater. Det fordrer, at du følger op på samarbejdet. At du tager andres ønsker og behov alvorligt og forventningsafstemmer løbende. Lad det være sagt med det samme: Min mand har ikke samme succeskriterier for julegaverne som jeg!

Derfor var det vigtigt, at jeg ikke løb solo, men var nysgerrig på hans behov og ønsker: Hvad var vigtigt for ham? Og på hvilken måde kunne vi hjælpe hinanden, så vi begge fik en god oplevelse om at løfte i flok.

Inspireret af feedbackvinduet (et simpelt evalueringsværktøj) fulgte jeg løbende op på følgende:

  • Hvad har fungeret rigtig godt? Hvorfor?
  • Hvad skal vi have justeret? Og hvad gør vi konkret fremadrettet? 

3. Husk din kommunikation

På grund af mine succeskriterier, vil jeg helst IKKE risikere at give gaver, som andre allerede har købt – eller sætte min familie i den situation. Derfor var løbende kommunikation helt centralt. Her kan du lade dig inspirere af de spørgsmål, jeg brugte lørdag morgen i min evaluering:

  • Hvem skal jeg tale med og hvornår?
  • Hvad har jeg brug for at vide fra dem – og de fra mig?
  • Hvem skal involveres, hvorfor og på hvilken måde? Og hvordan kan jeg gøre det, så de ikke blev unødigt pressede. (F.eks. havde jeg brug for ønskesedler allerede i midten af oktober – lang tid før min familie var i de tanker).

Og apropos kommunikation: Skyldes alt dette – du lige har læst i mit indlæg – at jeg af natur er toptjekket og planlægning falder mig naturligt? Nope! Men jeg blev tvunget ud i det og må indrømme: Det er nu en fed følelse!

Du kan starte småt – og ende stort!

Så nok lyder evaluering både tidskrævende og kedsommeligt – og måske også lidt skræmmende. Men ved at starte småt – som i helt småt – groede det ligesom på mig. Jeg fik det ind i min rutine og mærkede tydeligt effekten. Og når nu, det er gavetid – og jeg er helt ovenpå – havde jeg tid til denne lille ekstra julegave til alle jer.

God vind med julegaverne og rigtig glædelig jul.