Taknemmelighed – et simpelt værktøj, der booster din energi

En sort/hvid tegning af en ulv.

Udgivet:

Opdateret:

Dit humør og din energi smitter som ringe i vandet, både generelt men også i din rolle som leder eller projektleder. Dette blogindlæg sætter derfor fokus på, hvorfor det er en fordel at dyrke taknemmelighed – helt bevidst – som en måde at lede indad. Hvilket indirekte hjælper dig til at blive bedre til at lede andre.

Gode projekter bygger ofte på rækker af vore bedste dage, ikke vores værste dage.

Træn den taknemmelige del af din hjerne

Vi kender alle grundopskriften for øget fysisk sundhed. Spis sundere og dyrk mere motion. Det samme gør sig faktisk gældende for din mentale sundhed og din hverdagsglæde. Som udgangspunkt er mental sundhed et komplekst emne, men der er meget, der tyder på, at du ved at dyrke taknemmelighed bevidst nemt kan øge dit mentale velvære.

Tænk taknemmelige tanker (spis sundere) og gør det regelmæssigt (motion). Hjernen er som en muskel. Træner du den taknemmelige del, så bliver den stærkere og fylder mere. Du vil med stor sandsynlighed også opleve dig selv som gladere og mere tilfreds.

Tegning af vred ulv

Sådan sørger du for at den “gode ulv” vinder

Måske kender du metaforen om de to ulve?

Den ’stygge ulv’ symboliserer usikkerhed, vrede, utilstrækkelighed, jalousi, modvilje, bekymringer osv.

Den ’gode ulv’ symboliserer selvværd, tillid, respekt, åbenhed, ydmyghed, glæde og taknemmelighed osv.

Til tider oplever vi alle kampe mellem disse to ulve. Disse kampe kan ses som indre konflikter, der viser sig som tankemylder eller måske som uro eller ubehag i kroppen. Kampene kan endda være så voldsomme, at de holder dig oppe om natten.

Spørgsmålet er: ”Hvilken ulv vinder, fordi den er stærkest?”
Svaret er: ”Det gør den ulv, du fodrer og træner mest.”

Altså har du faktisk et valg. Hver gang. Har du primært for vane at tune din frekvens ind på den stygge eller den gode ulv? Hvilken af ulvene lytter du oftest til, når du skal træffe beslutninger, håndtere konflikter osv.?

Påvirk dit team positivt og skab motivation

Den frekvens du lytter til påvirker, hvad du ser og hvordan du handler. Taler du eksempelvis primært med dit projektteam, om det der ikke fungerer, og som de ikke gør godt. Så er det det du ’fodrer’ og dermed det fokus, der vokser. Du planter indirekte den stygge ulvs tanker hos projektteamet. Hvis de ikke er særligt selvbevidste, er der en risiko for, at de ukritisk tillægger sig den stygge ulvs tilgang.

Taler du derimod om alt det, der virkelig spiller og fejrer projektteamets succeser – både store som små – så er det den gode ulv du ’fodrer’.

Hvilket scenarie tror du skaber mest motivation? Når der som udgangspunkt er en positiv, mulighedsorienteret og taknemmelig tilgang til tingene fra projektlederens side – eller når der er en negativ ’fejlfinder’-tilgang?

Boost din egen energi med taknemmelighed – først

Jo mere du praktiserer taknemmelighed des bedre bliver du tunet til at opsnappe muligheder for at være taknemmelig – og kan på den måde udnytte de psykologiske fordele, der er i at føle glæde og tilfredshed. Det betyder også, at du kan booste dig selv, ved at tænke på noget du er taknemmelig for, hvis du er lav på energi.

Hvorfor er det vigtigt at have fokus på taknemmelighed? Fordi du slipper for at kæmpe unødigt med en negativ tilgang som dræner dig og dit team for energi. Når I er drænet for energi, er I ikke den bedste udgave af jer selv.

Start med en daglig taknemmelighedslog

Brug 5 minutter om dagen, hver dag i 21 dage – på kun at fokusere på de gode ting, der sker lige nu.

Skriv det ned i en lille notesbog.

Du kan både have fokus på dit arbejds- og dit privatliv:

  • Skriv ned, hvad du er taknemmelig for i dit eget liv lige nu
  • Skriv ned, hvad du er taknemmelig for, at andre mennesker gjorde i dag
  • Send disse mennesker en e-mail eller fortæl dem det næste gang i mødes.

Sæt tid af i kalenderen og prioritér øvelsen. Når du er tryg ved metoden, kan du integrere den som en fast del af jeres ugentlige teammøder. Du vil sandsynligvis blive overrasket over, hvor stor en effekt sådan en lille øvelse har.