Viden

fra os til dig

Et essay om ledelse

Kasper Warming / kw@promentum.dk

Dette er et essay om ledelse. Essay er fransk og betyder forsøg. Det er altså et forsøg på at skrive noget om ledelse. Et essay er et slags foreløbigt udkast, som ikke indeholder konklusioner eller svar, men derimod tanker og spørgsmål, som læseren kan reflektere over og arbejde videre med.

Men hvem gider læse noget halvfærdigt? Vi vil da have nogle svar, så vi kan blive klogere og komme videre. Så hvorfor giver jeg ikke svarene om ledelse i stedet for? Fordi det er jeg slet ikke klog nok til.

Efter mange års arbejde og reflekteren, har jeg ikke fundet nogle endegyldige svar omkring det at lede andre mennesker. Jeg har til gengæld fundet ud af noget andet væsentligt, og det er, at det ikke er svarene, vi bliver kloge af. Det har vi egentlig vidst længe, for filosoffen Sokrates blev i datidens Grækenland antaget for at være Athens klogeste mand, på trods af at det eneste han vidste var, at han ikke vidste.

I sin søgen på at finde den klogeste, talte han med alle Athens kloge mænd, men én efter én afslørede han dem i ikke at vide noget alligevel. De vidste ikke en gang, at de ikke vidste. Sokrates blev naturligvis dømt til døden for sit kætteri, men han døde som Athens klogeste mand, da han dog i det mindste vidste, at han ikke vidste.

Essayet her er derfor en hyldest til spørgsmålet snarere end svaret, og til at vi som mennesker, og hermed også ledere, trods alt forsøger selvom vi sjældent ved om vi gør det rigtige.

Et forsøg på ledelse

Så hvad er ledelse andet end blot et forsøg? Et forsøg på at skabe og efterleve den bedste strategi inden for de givne rammer. Et forsøg på at forme de givne rammer således, at medarbejderne, som gruppe og enkeltvis, trives og performer bedst muligt.

DET er ledelse, men altså også kun et forsøg. For vi har ingen garantier for, at vi gør det rigtige, vi har kun de konsekvenser, vi ser og mærker efterfølgende. Og det eneste vi kan gøre er at forsøge med al vores kløgt og erfaring, værktøjer og ressourcer at træffe gode beslutninger, velvidende at der ikke findes én bestemt eller endegyldigt rigtig løsning.

Alle ledelsesbeslutninger foretages nemlig mens tiden går – til tider løber eller flyver tiden ligefrem af sted. De foretages uden fuldstændigt overblik, nogle gange endda helt uden nogen form for overblik for de konsekvenser, de kan medføre. Du er som leder og som menneske nemlig altid på vej, og dine beslutninger er altid foreløbige, og du kender sjældent effekten af de beslutninger, du foretager.

Derfor kan vi ikke planlægge alt som ledere; vi kan planlægge en del, men endnu vigtigere er det at være åben for, at planen blot er et forsøg.

At åbne sig for muligheden

Når virkeligheden kommer på tværs af vores planer, hvilket den jo ofte gør, har vi to muligheder:

 1. at tvinge virkeligheden ind på vores plan, eller
 2. at gå med virkeligheden og lave en ny plan.

Jeg har til dato ikke oplevet nogen, der har haft succes med 1’eren. Så vi må være åbne for det ukendte, dygtiggøre os i at gribe de muligheder, ’den irriterende’ virkelighed jo ogsåindeholder.

Der er faktisk et ord for det; serendipitet. Seren-hvad? Ja, dipitet! Et mærkeligt ord, enig! Det kommer fra en sjov historie om tre prinser fra Sri Lanka (som før i tiden hed Serendip), der på deres planlagte rejse hele tiden stødte på tilfældige mysterier, som ikke havde noget at gøre med rejsens oprindelige formål.

Det er med andre ord ikke altid ønskeligt, at planen holder

I deres iver for at opklare mysterierne havnede de alle mulige andre steder end de planlagte, og som en metafor for selve livet, endte alle disse steder med at udgøre selve rejsen. Heraf betyder serendipitet; evnen til at opdage muligheden i tilfældigheden. Med andre ord evnen til at lade sig ramme af virkeligheden og agere konstruktivt og kreativt på den.

Mange store opdagelser er gjort af ’serendipe’ personer, penicillinet eksempelvis. Forskeren i bakteriologi, Alexander Fleming, dyrkede stafylokokbakterier i petriskåle, og en dag opdagede han, at i én af skålene var alle bakterierne væk. I stedet for at smide den ud som en fejl, interesserede han sig ekstra for den og fandt ud af, at svampesporen penicillium notatum ved et tilfælde havde fundet vej til skålen gennem et åbent vindue og dræbt alle bakterierne. Gennem Flemings evne til at se muligheden i tilfældet blev penicillin opdaget.

Det er med andre ord ikke altid ønskeligt, at planen holder. Måske ligger kimen til det gode lederskab i evnen til at opdage, når tilfældet spiller os en mulighed i hænde, og hvis vi tør betragte vores lederskab som et forsøg, åbner vi os for den mulighed.

Hvad med virkeligheden?

Men virkeligheden er også, at ledere har travlt, og hvordan skal vi være i stand til at holde os åbne, når vi ligger med 120 km/t i overhalingsbanen? Omvendt kunne man også spørge, hvordan man formår at lægge planer med 120 km/t? Ingen af delene kan vel lade sig gøre, eller hvad?

Har vi først erkendt, at det eneste vi ved er, at vi ikke ved, fordrer det, at vi holder os åbne for, at verden kunne se anderledes ud

Jo åbenbart! For på trods af, at der er fart på, og at virkeligheden kommer i vejen for planerne, møder jeg mange virkelig dygtige ledere, og masser af god ledelse. Dog har de fleste dårlig samvittighed over ikke at kunne løse alle problemer, eller en utilstrækkelighedsfølelse over at opleve, at deres beslutninger var uhensigtsmæssige og må tilpasses eller lige frem laves om.

Derfor er det så fristende, når nogen kommer og tilbyder en trylleformular, hvor du blot skal følge retningsanvisningen for at blive en god leder. Også selvom vi godt ved, at lette løsninger ikke findes.

Jeg tror, det handler om at indrømme, at vi blot er mennesker. Ja, selv ledere er blot mennesker, har jeg til stor lettelse erfaret. Og lige så vigtigt er det at have blik for, at ens egen leder også blot er et menneske, som forsøger det bedste, hun eller han kan. Og ja, det gælder også dine medarbejdere, som også gør deres bedste på trods af, at du kan finde på at ændre mening i morgen.

Hvis vi alle starter med at turde indrømme, at alt hvad vi foretager os er forsøg, så åbner vi for en verden, som er langt større end vores egen plan. Det kan være en svær erkendelse, især for ledere som jo bærer et størreansvar. Men har vi først erkendt, at det eneste vi ved er, at vi ikke ved, fordrer det, at vi holder os åbne for, at verden kunne se anderledes ud.

Jeg tror, det vil give vores lederskab en stærkere fornemmelse for virkeligheden. Det vil ikke være et quickfix, men måske vil det skubbe lidt til vores mod til at tage de væsentlige ledelsesvalg, som vi normalt tøver med. Og efterfølgende give roen til at leve med, at udfaldet sjældent blev som vi troede.

Hvad tror du?

6 kommentarer til “Et essay om ledelse

 1. קייטרינג עץ השדה בעל ניסיון של שנים ותשוקה לחדשנות ואוכל,
  ההופכים את המטבח שלנו למנצח: הישגיות, חדשנות ודיוק.

 2. הדירות דיסקרטיות הטובות ביותר בתל אביב, בצפון ובדרום למפגש דיסקרטי ולוהט באווירה אינטימית – דירה
  דיסקרטית הכי קל למצוא בסקס אדיר.
  תפגוש אותם בעיר, כפר סבא, בצפון ובדרום למפגש דיסקרטי ולוהט באווירה אינטימית – דירה דיסקרטית הכי קל
  למצוא בסקסי1, המאגר הגדול בישראל!
  יודאיקה כוס קידוש.מוקי את בחורה מקרח.סקס
  סטייל חינם.כוס מהמם.ליווי לזוגות.בנג׳מין ווקר.היכרויות לנשים.נערות לוי
  באר שבע.ליווי עסקי לנשים.זונות בפייסבוק.נערת ליווי פרטית
  באילת.איבר מין נשי שורף.הכרויות דייט לאנד.סרטונים ישראליות סקס.בחורות לוהטות.המלצות
  לאתרי הכרויות.Yטוטאל צאט.מין הילוד מי קובע.נערות ליווי פנים
  חשופות.סרט נערות ליווי.טוטטל צאט.סקס ישראלי טלגרם.כוס קפה רב פעמית.הכרויות בקליק.נערות לווי תל
  אביב.2/3 כוס סוכר.נערות לווי סרטי סקס.אינסטגרם צאט.בחורה גברית.אתר הכרויות לגרושים.לסביות שעירות אונסות נערות.היא לא צריכה כוס מים.זוג
  ישראלי סקס.נערות לגופן.איפה קונים כוס לחופה.אתר הכרויות פסוריאזיס.סקס מבוגרות ישראלי.אוהבת זיין קטן.צאט מיקמק שרת קיווי.רעות הכרויות.מין תסרוקת תשחץ.מקדח כוס יהלום זאפ.סיפורי סקס ישראלי לילך ידית.מין סתמי.סרטי סקס חינם בתולות.נהג מונית מקלל בחורה.צאט וידאו חינם.זונות תחנה מרכזית תל אביב.טרנס ליווי.איך ללקק כוס.סקס ישראלי
  אודישן.אברי מין גבריים.אישור היעדר עבירות מין.צאט
  הוט מובייל.משפטים לכבוש בחורה.כוס צ ייסר.זונות רחוב ביום.בחורה אוקראינית.Valentine הכרויות.אביזריי מין.הכרויות לדוברי צרפתית.צאט ולה.שימור שברי כוס חתונה.משפטים כדי להתחיל עם בחורה.זונות רחוב אילת.הכרויות סקס בחינם.זה מזהם מין.אתר הכרויות אחד שהם שניים.נער ליווי דיסקרטי.סקס ישראלי חדש 2016.בחורה ערומה בכותל לא מצונזר.נערות ליווי מ רומניה.מין כישוף תשחץ.מין פלפל חריף תשחץ.איך לדבר עם בחורה
  בטלפון.שני עולמות נפגשים.צרפתי בן
  זונה.מין צמח זעיר.בחורות רוסיות יפות.מין טיל.כוס קפה קלוריות.ליווי עכו.כוס לשתייה
  חמה.סרט סקס ישראלי חינם.איך להתחיל עם בחורה עם כלב.זונות בגדרה.012
  אינטרנט צאט.ממוסקווה באהבה ליווי.אתר הכרויות אברן.צאט הבינלאומי.נערות לווי בערד.כמה זה שליש כוס חמאה.קוקוס צאט.סקס/אדיר
  פורום.פארק מין יאנג.בחורות במקלחת.בחורה מתפשטת ברכב.ישראליות מדברות
  על סקס.נערות לווי במחירים זולים.אתר הכרויות מסורתי.בחורות יפות סרט.קוקס ליווי.נערות ליווי ערביות בצפון.בחורות
  יפות תמונות.זיין עומד.מין פרי תשחץ.כוס ורוד
  פתוח.זונה פורנו.מין לטאה.מונאקו ליווי בתל אביב.חילופי זוגות
  בחברה החרדית.איך לפתח שיחה עם בחורה.דניאל הכרויות.תמונות של בחורות דתיות.מכוני ליווי באר שבע.Java על כוס קפה לקנייה.כוס משפריץ.וו צאט.בוקר טוב בני זונות.נערות ליווי חיפה.אונס סקס חינם.בחורה מוצצת זין.אתרי סקס
  ישראלי.הכרויות דרך הפייסבוק.אתרי נערות ליווי.זונות דרום תל אביב.איך צאט עובד.איך מורידים צאט אנגין 6.4.נערות ליוי סקס.נערות ג
  יימס בונד.איך להתחיל עם בחורה משפטים.סיפורי
  אהבה על נערות בהמשכים.פורום סקס חרדי.זונות בגדרה.צאט הוצאה לפועל.מסיבות מין.בלנדר עם כוס זכוכית.מין
  הזוחלים תשחץ.זונות של קייב.סרטי סקס פורנו חינם.מה זה מין אנלי.סקס חובבני ישראלי.צאט עם בחורות.נערות לי.נשואים ללא מין.גומר בתוך כוס.זונות רחובות.מין
  רובה אמריקאי.מין פרפר גדול תשחץ.שירים לשבירת
  כוס.נערות ליווי המלצות.הכרויות twoo.אני קם לי בבוקר שותה כוס קפה.עולמות נפגשים.מחלות מין
  לנשים.ארדואן בן זונה.הכרויות לגילאי 40.סקס ישראלי צבא.ג יי דייט אתר הכרויות.זונות בגדרה.איך להתחיל עם בחורה בבריכה.טוואל צאט.נערות ליווי חדרה.קונדילומה קיום יחסי מין.חילופי זוגות בתל
  אביב.חיי מין ביפן.סקס לייט
  צאט.צאט מיקקמ.מין נחושת תשחץ.מין לטאה מוזרה באוסטרליה.נערות מכושפות.זונות אשדוד.שירותי ליווי קוקסינליות.כוס מיוחד.צאט רום.משפטי
  פתיחה להתחיל עם בחורה.מין מינרל.נער ליווי בחיפה.אפליקציית היכרויות טובה.בחורה נאנחת.שדים
  של נערות.מין עוף ים.מין מאפה צרפתי תשחץ.אתרי סקס להורדה.הכרויות סקס פורום.שפחת מין.הכרויות חילופי זוגות.נערות ליווי באודסה.Total צאט.חילופי זוגות מסיבה.קורס ליווי התפתחותי.בחורה ערומה כותל.מוניקה סרטי סקס חינם.סאדו מאזו הכרויות.נערות לווי לבית.צאט
  ואללה.כוס מיץ תפוזים שומרי משקל.האח הגדול ליווי מודח.קם לי בבוקר שותה כוס קפה.ליווי טיולים דרושים.בתי זונות ברמת גן.בננה שירותי ליווי.אתר הכרויות בחול.עבירות מין
  רבנים.סרטונים סקס ישראלי.איך להתכתב עם בחורה בהודעות.צאט אנגין בעברית.בחורה כוסית ערומה.נערות
  ליווי פרטיות באשדוד.הגיל הממוצע לקיום יחסי
  מין.איך להמשיך שיחה עם בחורה.מין צמח תשבץ.גיון סו-מין.כוס מדידה באנגלית.דוגמאות לכרטיס באתר הכרויות.זונות בגדרה.אתרי הכרויות נשואים.איבר מין קטן לילד.בחורות מטריפות.זונות בגדרה.נפגשים בבורקס תלפיות.מין תוף אפריקאי.כמה זה שני שליש
  כוס.נערות ליווי בפאפוס.רובוט כוס.השופט בן זונה.טווטאל צאט.שחלות
  פוליציסטיות אצל נערות.נערות ליווי חזה גדול.אביזרי מין ראשון לציון.נענ צאט.בחורות מתאמנות.וואלה
  צאט כניסה.זונות עם חזה גדול.אביזרי מין למבוגרים.בחורות חתיכות.האלכסונים במעויין abcd נפגשים
  בנקודה m.טרנסיות הכרויות.מוטקה
  הכרויות למבוגרים.הכרויות לשומרי מסורת.זונות מספר.שתי בחורות עליי ווי שתי בחורות עליי
  ווף.בחורה משפריצה חזק.זונות בניו יורק.משתין
  על בחורות.מן או מין.איזו כוס תתמלא ראשונה.מספר זונות.אתר הכרויות לסביות.ילדה זונה..טוטאל צאט.זונות בחול.לאומי קארד
  צאט.אילן שושן – איך להתחיל עם בחורה ולהישאר בחיים.ילד בן זונה.מין יונק ימי.בחורות משתוללות.חלום על בחורה מהעבר.המשטרה יבני זונות.הכרויות למטרת סקס.נערות ישראליות בערום.מין מרובע תשחץ.נפגשים אצלי.איך להתחיל
  עם בחורה במסיבה.נערות ליווי
  לסביות.יחסי מין אחרי סיום המחזור.מכון ליווי
  ראשון לציון.צאט חרדים.סקס חינם רוסיות.מין טורף ממשפחת
  הסמוריים.כוס לבירה.בובת מין
  באנגלית.סיפורי סקס צאט.איש אחד נכנס
  לבר ומבקש מהברמן כוס מים.

 3. זיכרו כי המטרה של המעסה שמעניק לכם עיסוי בחיפה היא שתיהנו.

  המטרה שלנו היא לספק שירות כולל וטיפולי
  שיניים איכותיים בסביבה נוחה וידידותית.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ledelsescoach underviser i ledelse