Protreptiske rejser

Lad os komme væk - helt hjem

En kvinde står på en bro og taler i sin mobiltelefon.

Lad os komme væk – helt hjem

På det protreptiske ledelsesakademi tager vi en til to gange årligt på en uges rejse til en beliggenhed i det nærliggende udland. Som regel vil det være en destination, som har filosofisk relevans og dertil svarende rødder. Lokaliteten er ikke det samme hvert år. Dette år sker følgende:

Filosofisk sensommertur til Amsterdam i Baruch de Spinozas fodspor

Den hollandske filosof: Benedict Spinoza (1632-1677) blev født i Amsterdam, og blev i sit unge liv (som 25 årig bandlyst af det jødiske trossamfund og smidt ud af Amsterdam, og formentlig forsøgt snigmyrdet). Han flyttede ud til nogle nærliggende småbyer i de følgende år, og ender sine sidste år i Haag (hvor menneskerettighedsdomstolen befinder sig i dag). Vi skal på dette 5-dages kursus følge ham – både i hans tanker og i hans fysiske færden.

Datoer: mandag den 26.8 til fredag den 30.8, 2024. (Man kan selv vælge at ankomme en dag eller to inden – og evt. blive en eller to dage efter).

Prisen er: 12.500 kr. ex moms. Man betaler selv for sin transport, sit ophold og sin forplejning – og lægger således selv niveauet herfor. Der kan være mulighed for kursus-rabat for studerende og arbejdsløse.

Spinoza er bl.a. kendt for sin mageløse enhedstænkning (såkaldt monist), hvor han betragter naturen, Gud og substansen som værende ét og det samme, og dermed at tankernes/sjælens og fysikkens/legemets udtryksformer i bund og grund er to sider af samme sag.

Vi skal på denne tur høre om hans filosofi, hans menneskesyn, dvs. hans psykologi, etik og politiske filosofi samt hans erkendelsesteori – men også udforske hans filosofiske temaer ift vores eget liv – og den nuværende samtid. Således vil dagene også gå med øvelser, hvori bl.a. den filosofiske samtalekunst; Protreptikken vil blive en vigtig del af metoderne på kurset. Og samtidig vil vi perspektivere til moderne ledelse, regenerative processer, resonans, etc.

Spinoza: ”Frihed er at handle i overensstemmelse med indsigt i nødvendigheden”.

Filosofisk set er det selvfølgelig interessant af så store tænkere som Nietzsche, Hegel og Deleuze beundrede dette jødiske mestertalent – Deleuze omtaler konsekvent Spinoza som filosofiens fyrste, og Hegel fastholder, at for at kunne begynde at filosofere, må man være/blive spinozist. Og der skal i det hele taget noget til, førend at Nietzsche omtaler andre i positive vendinger. Dertil følger det ikke uinteressante, at den store tyske filosof; Leibniz mødtes med Spinoza i tre dage i Haag, hvor de bl.a. talte en del om ’uendelighed’.

Således udgør ugekurset en god blanding af byvandringer langs de smukke kanaler, refleksioner og dialoger samt inputs. Og det vil nærmere åbenbare sig hvad vi nærmere kommer til at besøge af konkrete steder.

Hvis en titel a la: ”Spinoza, protreptik og regenerative perspektiver” klinger interessant for dig, så håber vi også at tanken om, at samle en gruppe mennesker, der vælger at trække stikket ud fra dagligdagen og sætte strøm på de filosofiske kanaler lyder tiltalende, hvor bl.a. tanker, dialoger og refleksioner omkring natur, frihed, livsglæde, m.m. sigter på at finde frem til, hvad vi hver især og sammen kan og skal gøre for at understøtte den aktive regenerering af den globale ubalance, som menneskeheden befinder sig i.

Rejsen henvender sig således til ledere, men også til alle os mennesker, der søger betydning og en anden livs-sensibilitet og kulturel bevægelse, som følge af den dybe berørthed over de globale kriser.

Her kommer protreptikken også til at spille en væsentlig rolle.

Kontakt akademiets fagchef, Kim Gørtz, for tilmelding og evt. spørgsmål: kgz@promentum.dk

Tilmeldingsfrist: 1.7, 2024 (begrænset antal pladser)

  Tilmeld dig eventet

  En kvinde står på en bro og taler i sin mobiltelefon.

  ,-

  DKK
  pr. person ex moms

  I alt ex. moms

  Protreptiske rejser

  Lad os komme væk - helt hjem