Som mennesker er vi født med tillid. Født med det! Vores samfund bygger på et solidt fundament af det, og det er med til at give os muligheder, som andre samfund ikke har.
Indtil for nylig var jeg bange for, at det fundament var ved at krakelere. At min egen generations mange ekstra lag af kontrol og dokumentation først og fremmest var ved at ødelægge det, for mig, allerstærkeste kort vi har.
Så kom corona. Og selvom jeg unægtelig hellere havde været foruden, så måtte jeg også sande, at når nøden er størst, så står vi sammen – ikke nødvendigvis uden skepsis og helt sikkert i forskellige tempi. Men hvis formålet er tydeligt og forventningen til mig er klar, så løfter vi i flok.
Og meldingen var klar… i starten. Sådan rimelig klar. Vi vidste, hvad vi skulle gøre: Bliv hjemme, sprit af, hold afstand og vær max 10 forsamlet. Okay. Det gjorde vi så. Sammen. På afstand. Det gik bedre end forventet. Den famøse kurve knækkede, og vi blev både rost og belønnet – i små doser.
Men så knækkede dele af troværdigheden også og i forlængelse heraf også tilliden til beslutningerne. De tidligere så (relativt) klare udmeldinger blev mere diffuse. Der var længere imellem udmeldingerne. Hvorfor måtte efterskoleeleverne starte og ikke højskoleeleverne? Det var meningsløst, syntes nogle. Stille og roligt slækkede nogle på retningslinjerne og diskussioner startede – privat og offentligt.
Hvad corona kan lære os om tillid i projektimplementering
Lige på den anden side af tillid lurer mistilliden. Og når mistilliden får tag i os, følger usikkerheden med. Hvorfor må vi ikke forsamles? Er magten steget regeringen til hovedet? Kan vi stole på vaccinerne? Og hvad der ellers følger. Vi bliver usikre, mistroiske og deraf dekonstruktive.
Det samme sker i projekterne. Og det sker hele tiden. Så her er, hvad vi blandt andet kan lære af corona, som vi kan bruge i vores arbejde med projekter:
-
Vær klar på dit formål og tydelig på dine instruktioner
Hvad er formålet med projektet? Hvorfor er det vigtigt? Hvad forventer du helt konkret af målgruppen? Tænk i adfærd! Vi skal nedbringe smitten og holde presset på vores sundhedsvæsen nede. Sprit af, hold afstand, test og isolér dig, hvis først du er smittet.
-
Skab en stærk fortælling – gerne en, der vækker fælleskabsfølelsen
Den helt store driver til at flytte adfærd er, at vi kan se meningen med galskaben. Det er punkt 1 med til. Den anden er at være en del af noget større. Så hvilken fortælling bygger du dit projekt op omkring? Hvad rammer målgruppen bedst? Corona er en fælles fjende, vi kun kan bekæmpe sammen – sammen er vi stærke. Sammen på afstand.
-
Vær ydmyg og lydhør overfor for nye perspektiver
Du alene kan ikke vide alt. Lyt med ydmyghed, når dine tanker bliver udfordret. Når løsningerne i projektet vækker modstand eller undren hos målgruppen. Måske har de set noget, du ikke har haft øje for. Måske kan de ikke se formålet? Måske… Og regeringens håndtering lige på den front: Tja, masser af eksperter er kaldt ind. Og der bliver da også helt sikkert lyttet… nogle gange. Andre gange lader det noget tilbage at ønske. Eller er det bare mig?
-
Planen er din navigation – ikke din sandhed
Der er ingen planer, der holder til mødet med virkeligheden. Brug din plan som din navigation, men vær parat til at justere kursen frem for at holde stædigt fast. Hvis vi ser på vaccinationsplanen – vores allesammens billet til mere frihed – så sker justeringerne løbende. Det samme sker med håndteringen generelt. Vi kan ikke – hverken i projekterne eller midt i en pandemi – spå om fremtiden. Vi prøver – og vi skal prøve – vi skal bare huske, at det altid vil være spådomme om fremtiden, når vi prøver at forudsige, hvad det kloge vil være at gøre i forhold til opfyldelsen af vores mål.
-
Hastværk er lastværk i længden
Nogle gange kan vi opleve at have så travlt i projekterne, at vi helt glemmer at standse op og tjekke, om kursen stadig er den rette. Og så kan vi bruge en masse tid på at slukke brande – og alt for mange projektledere brænder efterhånden ud! Behøver jeg sige mere end minksagen?
Og husk så: Al forandring starter med, at nogen gør noget anderledes. Projekter, der er planlagt og beskrevet, er kun tanker på papir, indtil nogen gør noget. Er du den nogen?