Viden

fra os til dig

Sådan taler du kløgtigt om absolut ingenting

Henrik Skovdal / [email protected]

Når jeg holder træningslejre i kunsten at holde oplæg og taler, sker det af og til, at der dukker et sandt naturtalent op. Mennesker der bare helt naturligt mestrer formen og på et splitsekund kan skabe kontakt til sit publikum. De er ofte hamrende charmerende, velartikulerede og troværdige. På moderne dansk kunne man sige, at de har en høj “likeability”.

Nogle af disse særligt begavede historiefortællere kan desværre irritere mig voldsomt. For deres gave kan blive deres største svaghed. De kan rulle hele arsenalet af deres kraftfulde virkemidler udover forsamlingen. De tryllebinder os med deres hypnotiske stemmer, åbne kropssprog, hyppige øjenkontakt og udtryksfulde gestik og mimik.

Men de glemmer at sige noget!

At tale som en luftig lykkekage

De er så gode til formen, at der ikke er nok på spil for dem. I forberedelsen springer de over, hvor gærdet er skvattet helt sammen. De bruger ikke tid nok på, at få skærpet selve budskabet. De er så gode til at tale, at de glemmer, hvad de vil sige. Indholdet bliver for tyndt og for banalt.

Fænomenet kan opleves jævnligt, når medietrænede politikere bliver stillet kildne spørgsmål af skarpe reportere på nationalt tv. Garvede politikere kan med deres velsmurte tungebånd komme med helt utroligt velformulerede svar – uden indhold. Som en luftig kinesisk lykkekage, der umiddelbart ser meget appetitlig ud, men når man bryder overfladen, indeholder den kun luft og banale gajolcitater.

Lær af en mester i ren form

Se denne hylende morsomme TED-talk af Will Stephen. Stephen brillerer med at holde en TED-talk om absolut intet. Han gør det ved at anvende A-B-C-C, som er formularen på en fremragende præsentation:

  • A= Attention: Start med en rørende personlig historie, der fanger folks opmærksomhed og vækker deres følelser. Start også gerne med at stille et spørgsmål til publikum, hvor du skaber en illusion om, at I faktisk har gang i en intim dialog eller samtale.
  • B= Body of evidence: Fremfør dine væsentligste pointer. Dit bevismateriale. Gør gerne brug af flotte billeder, overbevisende statistikker og fængende buzzwords.
  • C= Conclusion: lav en kort opsamling på dit bevismateriale
  • C= call to action: Afslut med et klart “call to action”. – hvad vil du inspirere dine tilhørere til at gøre, tænke eller føle?

Det er fremragende historiefortælling. En start. En midte. Og en slutning. Sværere er det ikke.

Tænk hvad den mand kunne opnå, hvis han havde et budskab? Altså udover det lille og kraftfulde budskab, at man kan komme et stykke vej i livet alene med at mestre form.

Og tænk hvad du kan opnå, ved at mestrer hans form, hvis du vel at mærke har et budskab på hjerte.

Nyd TED-talken her:

  • Bliv professionel formidler
    Få viden og træning i at holde professionelle præsentationer på vores 2-dages bootcamp den 16. og 17. november i København – tilmeld dig her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mand står på kasse og taler.