Promentum anbefaler: 5 bøger til din sommerferie

En strand med flere bøger til sommerferielæsningen

Udgivet:

Opdateret:

Sommeren er kommet til Danmark, og for de flestes vedkommende venter ferien lige rundt om hjørnet.
Da det ikke er rigtig ferie uden lidt godt læsestof, har vi her samlet fem anbefalelsesværdige bøger om alt fra hvordan du udvikler talentmiljøer til bæredygtig organisationsudvikling.

Vi håber, de falder i din smag, og at du får en rigtig dejlig sommer med god tid til afslapning og boglig fordybelse.
Vores anbefalinger kommer her:

  • Talentudviklingsmiljøer i verdensklasse (2011)
  • Fremtidens organisation (2017)
  • Regenerative Leadership (2019)
  • Teori U (2017)
  • Bæredygtig organisations- og forretningsudvikling (2020)

Fremtidens organisation – en illustreret vejledning til meningsfulde former for samarbejde (visuel udgave): Frederic Laloux, 2017

Anbefalet af Mathilde til dig, der er nysgerrig på og gerne vil have en god introduktion til nye organisations- og ledelsesformer.

“Hvordan ser fremtidens organisation ud?” – det er et spørgsmål, som lige nu ofte besvares med begreber som ’teal organisering’, ’holacracy’, ’selvorganiserende teams’ ’økosystemer’ og ’sociocracy’ – det kan være abstrakt at få greb om, hvad det er og betyder i praksis. 

Bogen her giver os heldigvis en hurtig og letforståelig gennemgang af tankerne, der gennemsyrer dialogen om fremtidens organisation. Den udfordrer den gængse måde at tænke ledelse og organisation på og gør os opmærksomme på alt det, vi lige nu tager for givet i forhold til, hvad det vil sige at drive virksomhed. 

Bogen tilbyder et radikalt alternativ, hvor traditionelt hierarki og ledere udskiftes med flad struktur og selvorganiserende teams. Hvor centraliseret beslutningskraft udskiftes med uddelegeret beslutningskraft, og hvor kontrol og tidsoptimering udskiftes med tillid og frihed.  

Gennem levende casebeskrivelser med dertilhørende tegninger får vi som læsere indblik i, hvordan organisationer allerede lykkes med de nye organisations- og ledelsesformer, der bl.a. giver øget trivsel og kvalitet i opgaveløsningen. 

Samtidig gives et bud på, hvordan virksomheder kan tage små skridt hen mod mere bæredygtige og levedygtige organisationsformer. Bogen er udfordrende og pirrer vores nysgerrighed til at forstå endnu mere. 

Talentudviklingsmiljøer i verdensklasse: Kristoffer Henriksen, 2011

Anbefalet af Ole til dig, der har lyst til at blive klogere på, hvordan man udvikler talentmiljøer.

Bogen giver på en imponerende letforståelig måde et indblik i, hvordan vi har forstået og arbejdet med talentudvikling inden for sport de seneste årtier. Og så kommer den med bud på, hvorfor vi bør gøre det anderledes fremover. 

Undervejs introducerer Henriksen de klassiske dilemmaer i talentudvikling, såsom hvordan vi udvælger talent? Er talent noget man har (eller ikke har) eller noget man gør (sammen med andre)?

Gennem tre cases, og med en formidabel sans for storytelling, giver forfatteren os indblik i tre særlige talentmiljøer, som har vist sig i stand til at skabe senioreliteudøvere på højeste niveau gennem mange år. 

Ved at gennemgå og sammenligne disse tre talentmiljøer, påviser Henriksen 10 træk for succesfulde talentmiljøer, som inspiration til, hvordan man kan udvikle sit eget talentmiljø. 

God læselyst.

Regenerative Leadership: Laura Storm og Giles Hutchins, 2019

Anbefalet af Tim til dig, der vil vide mere om, hvordan vi indretter fremtidens bæredygtige samfund og organisationer.

Der er efterhånden mange bud på hvad bæredygtighed er for en størrelse, hvordan vi kan arbejde med FN’s Verdensmål og hvordan vi indretter fremtidens bæredygtige samfund, organisationer og leveform.

I “Regenerative Leadership” giver Laura Storm og Giles Hutchins deres helhedsbaserede bud, som jeg varmt kan anbefale. De har brugt viden og indsigt fra en lang række discipliner – biologi, psykologi, sociologi, økonomi, antropologi, neurologi – og blandet det med cirkulær økonomi, permakultur, biomimik, vugge-til-vugge tilgang etc. for at levere deres bud på, hvad bæredygtig ledelse er for en størrelse.

Styrken i bogen er dog, at den først som sidst er skrevet for at inspirere til et nyt ledelsesparadigme, til nye forretningsmodeller, nye måder at samarbejde og skabe værdi på. Hvor vi ikke blot undgår at skade miljø natur og os selv, men tager et skridt videre og rent faktisk skaber mere værdi, end vi bruger.

Bogen er suveræn i sin formidlingsform. Den fortæller om en lang række konkrete eksempler fra alle dele af verden, og sidste del består af konkrete værktøjer som ledere kan bringe i spil. 
Med det samme.

Bogen er på engelsk.

Teori U: C. Otto Scharmer, 2017

Anbefalet af Nynne til dig, der kunne være interesseret i en tankegang, der byder på nye måder at lede, lære og forandre på.

Teori U er en systemisk baseret teori, der gør op med den lineære tilgang til verden – også den organisatoriske verden. I teorien tages der på holistisk vis højde for, at de spirituelle, følelsesmæssige og sanselige elementer i mennesket er essentielle at anerkende, når vi skal lære og forandre os. Og det skal vi. 

Verden kalder i allerhøjeste grad på, at vi omstiller os og begynder at leve og arbejde på mere bæredygtige måder. Det kræver, at vi stopper med at downloade gamle tanker og adfærd og køre på autopilot. Vi skal aflære for at åbne op og give plads til at omfavne ’det nye’, der er i sin spæde opståen. 

Teori U giver et bud på, hvordan du som enkeltperson, projektleder, leder og organisation tillidsfuldt og i fællesskab kan gå ind i uvisheden – det som fremtiden bringer, men som vi endnu ikke kender – og derfra lade den mest hensigtsmæssige fremtid manifestere sig.

Det er en anbefalelsesværdig bog, og hvis du ikke er til tykke bøger, så findes bogen i en letlæselig og kort introduktionsudgave, som jeg også varmt kan anbefale.

Bæredygtig organisations- og forretningsudvikling. En praksisbog om at stille kraftfulde spørgsmål: Thomas Johansen, Thomas Specht og Henry Kleive, 2020

Anbefalet af Maja til dig, der gerne vil udforske bæredygtighedsbegrebet og finde ud af, hvordan din organisation kan blive mere etisk ansvarlig og få bæredygtighed ind i forretningen.

Bogen er fyldt med konkrete hands-on procesredskaber og øvelser, til det formål at styrke organisationers arbejde med bæredygtighed. Både internt i organisationen, i sine værditilbud og i forretningsmodellen.
Arbejdet med bæredygtighed bliver sådan mere håndterbart og tilgængeligt for alle typer af organisationer.

Vi kan alle nok relatere til, at det ville være fedt at være en organisation, som både har en sund forretning og er værd at se op til, fordi vi ikke driver rovdrift på naturens, samfundets og menneskers ressourcer.

Ved at insistere på at gå igennem Karl Tomms 4 spørgsmålstyper i arbejdet med bæredygtighed, sikrer bogens øvelser, at man ikke tænker for konventionelt og lineært, men til gengæld sikrer tid til fordybelse og perspektivering.

Det handler om at turde stille de spørgsmål, der får os de rette steder hen, og sørger for, at vi løfter blikket og ser ud over vores egen organisations grænser. På den måde bliver vi klogere på markedet omkring os, samt den omverden vi er en del af.

Bogen er skrevet i et godt sprog og er til at dykke ned i et kapitel ad gangen eller til brug som opslagsværk. Jeg ved af personlig erfaring, at bogens øvelser batter og har rykket mennesker i flere organisationer med at gå fra tanke til bæredygtig handling.