På rejse med Vivobarefoot

af Henning de Haas | feb 7, 2024 | Artikel

Skaber fremtiden med regenerative fodtøjsløsninger

En regenerativ værdikæde er organiseret og ledet på en måde hvor værdiskabelsen sigter mod at skabe positive resultater på de tre perspektiver – naturen, mennesker og økonomien. En regenerativ værdikæde er inspireret af levende systemer og baserer sig på principper som helhedstænkning, tilpasningsevne, cirkularitet, samarbejde og samskabelse. Et meget brugt eksempel er virksomheden – Vivobarefoot. De er på en mission og har et formål om at genoprette forbindelsen mellem mennesker og den naturlige verden. Dette vil de gøre ved at udvikle regenerativt fodtøj, der bringer folk tættere på naturen og den naturlige sundhed.

Vi kender eksemplerne fra den globale fodtøjsindustri med dårlige arbejdsforhold og produkter der ikke kan recirkuleres. Dertil manglende gennemsigtighed på tværs af de mange niveauer af leverandører og fabrikker.

Vivobarefoots regenerative værdikæde

Da Vivobarefoot begav sig ud på den regenerative rejse, var udgangspunktet: “Hvordan kan vi komme væk fra bare at bygge endnu en virksomhed, der leverer flere ting gennem mere stress, i en overforurenet verden. Hvordan kan vi som virksomhed tjene penge ved at løse problemer i stedet for at skabe dem.” For Vivobarefoot handler det ikke kun om at gøre mindre dårligt. Virksomheden ønsker at produkterne – fodtøjet, og den måde forretning drives på, skal gøre mere godt. Hver gang der fremstilles og sælges Vivo fodtøj skal verden bevæge sig mod et bedre sted.

En regenerativ værdikæde hos Vivobarefoot bygger på samarbejde med det bredere økosystem. Produktionspraksis er kendetegnet ved stærke, langsigtede relationer med værdikædepartnerne samt en fuldt gennemsigtig værdikæde fra gård til fabrik. I driften af værdikæden går Vivobarefoot ikke på kompromis med standarder for regenerering eller gennemsigtighed for at opnå kommerciel gevinst. De har også oprettet processer til at spore miljømæssig og social påvirkning på tværs af alle værdikædepartnere. Dette er for at reducere påvirkningen så langt og så hurtigt som muligt.

Den regenerative praksis

En del af den regenerative praksis er at Vivobarefoot ønsker at opnå 360 graders gennemsigtighed på tværs af hele værdikæden, fra deres naturligt garvede regenerative læder til færdigt produkt. For at nå dette mål udruller de et CleanChain-initiativ og indsamler gennemsigtighedsdata helt tilbage til deres råvareleverandører. Det giver dem og deres interessenter meget bedre muligheder for at følge og evaluere udviklingen.

Produktudviklingen i Vivobarefoot´s regenerative værdikæde bygger bl.a. på systemet VivoBiome som de kalder “fremtiden for regenerative fodtøj”. De ser dette som et demokratiseret cirkulært system med mennesker og planetarisk sundhed i centrum. De fleste sko adskiller os fra jorden nedenunder, mens de forhindrer vores naturlige bevægelse og stjæler vores naturlige styrke, balance og mobilitet. Konventionelle sko er overdesignede og passer ikke. De fremstilles i lange, komplekse værdikæder, der skaber enorme mængder præproduktionsaffald plus et færdigt produkt, der knap nok er slidt, før det ender på lossepladsen.

ReVivo

Med det nye system vil Viviobarefoot opnå en produktudvikling der skaber produkter der passer til kundernes behov og samtidig er fremstillet på en bæredygtigmåde. Til at understøtte det regenerative har virksomheden opbygget kompetencer til at recirkulere produkterne under overskriften – ReVivo. Hvis for nuværende ikke er løsninger til at renovere skoene så bliver de opbevaret på et stort lager, indtil virksomheden finder den bedste løsning til at bortskaffe eller genanvende skoene. ReVivo – handler om cirkularitet – opbygning af systemer og tankegange, der eliminerer affald fra lossepladser, holder fodtøj i brug i længere tid, samtidig med at adgangen til at gå ”barfodet” øges. Vivobarefoot arbejder bl.a. på at udnytte cirkulære forretningsmodeller, f.eks. udlejning for at øge brugen af hvert par sko.

Omstrukturering

For at understøtte den regenerative forretningsmodel har Vivobarefoot omstruktureret organisationen fra et traditionelt hierarki til en stadig mere sammenkoblet og indbyrdes afhængig matrix organisation. Omstrukturering giver medarbejderne mere handlefrihed til at træffe beslutninger og motivere til at bringe mere af sig selv på arbejde. Forandringen er understøttet en coachingkultur.

1 – Why is Vivobarefoot becoming a regenerative business? 

Our Regeneration Journey | Vivobarefoot | UK