Nød lærer nøgen kvinde at spinde – og baner vejen for innovation og opfindsomhed

af Ann Graugaard Pedersen | jun 22, 2021 | Artikler

Aldrig har så meget været muligt via digitale platforme som under coronakrisen. Tvunget af omstændighederne kigger vi nye veje.

Restauranter slår sig op på take-away, virksomheder holder virtuelle møder som aldrig før, overflødigt fedt skæres fra og mon ikke, der i lyset af hjemmeskole er opstået helt nye måder at gribe teknologien an på i undervisningen, som også kan bruges fremadrettet.

Mesterlærerprincippet, som især Lene Tanggaard har været fortaler for, har været helt centralt, da nye intensivsygeplejersker skulle læres op i lyntempo, og der bliver til stadighed tænkt så det knager for at finde løsninger på de udfordringer, vi står midt i – og som vi nok må erkende, er kommet for at blive i en eller anden form. Senest kunne man i en artikel fra Zetland læse om behovet for en revolution inden for ventilation.

Tænk, hvis vi også tog os tid til at udfordre vores vaner og måder at gøre tingene på i hverdagen. Hvis vi gjorde det til en vane at reflektere over, det vi gør, og hvad det betyder for vores hverdag, relationer, kontekst og resultater.

Få opfindsomhed ind i hverdagen

Så hvad kan man gøre for at skabe små passende forstyrrelser i hverdagen og sikre, at vi med jævne mellemrum standser op og ser på det, vi gør, med nye briller.

Det første – og måske det sværeste – skridt er rent faktisk at standse op. At tage sig tid til refleksion alene eller sammen med andre. Et par ideer kan være:

  • Gør det til en fast fredagsrutine: ”Hver fredag inden jeg går hjem, tænker jeg over…”
  • En gang om måneden på kontormøde, teammøde eller noget tredje udfordrer vi vores egne ideer og vaner…
  • Sig ja… – det er så meget mere fordrende for at udvikle, udforske og byde ind med nyt
  • Få legen tilbage – prioriter mindst en time om ugen til at nørde med noget, du synes er sjovt. Min mand, datalogen, kalder det at ”hyggekode”

Opfindsomheden er den kreativitet, vi har brug for i projektet, når planen ikke holder til mødet med virkeligheden – hvilket den aldrig gør! Når vi må finde nye løsninger her og nu.

I filmverdenen var det med til at sætte Danmark på verdenskortet, da Dogmefilmene gjorde deres indtog. Film, der blev skabt med udgangspunkt i en række dogmer, regler, der skulle overholdes.

I projekterne behøver vi ikke stille os selv ekstra benspænd. De kommer helt automatisk. Og enten kan vi omfavne dem og acceptere, at de er en del af præmisserne, eller også kan vi bruge tiden på at være frustrerede, når planen ikke holder til mødet med virkeligheden.

Når en coronapandemi sætter en stopper for fysisk fremmøde, når din helt perfekte idé bliver mødt med skepsis fra målgruppen eller det viser sig, at de nye skinner på letbanen ikke tåler frost. Så må vi improvisere og justere.

Så træn din opfindsomhedsmuskel. Det hjælper. To steder at hente inspiration – den lynhurtige slags – er i ”Opfindsomhed” af Lene Tanggaard og i denne lille fine TedTalk: https://www.youtube.com/watch?v=MUO-pWJ0riQ