fbpx

Viden

fra os til dig

Få fuld effekt af sundhedsordningen

Just Justesen

Ved du, at den rigtige form for træning forbedrer din hjernes ydeevne?

Min forskning viser, at træning har så stor effekt på hjernen, at hvis arbejdspladsen indfører træning i arbejdstiden, så giver det gevinst på bundlinjen.

Og medarbejderne har en central rolle i at motivere til træning og sundhed på arbejdspladsen. Kun ved at involvere medarbejderne får virksomheden fuldt udbytte af sundhedsordningen.

Heldigvis er der de sidste 10 år sket et boom inden for medarbejdersundhed på både private og offentlige arbejdspladser i Danmark. Men desværre viser undersøgelser, at det kun er hver tredje medarbejder, der tilmelder sig virksomhedernes sundhedsordninger – og kun hver anden, af dem der tilmelder sig, bruger den. Og det er typisk de medarbejdere, som allerede træner i deres fritid.

Så hvordan får vi alle med?

Der skal fokus på implementering i hverdagen

Min erfaring og forskning viser, at vi skal lægge meget større vægt på implementeringen for at gøre træning og sundhed til en naturlig del af hverdagen. Vi må erkende, at det kræver andet og mere end de rigtige indsatser, faciliteter og dygtige instruktører for at få medarbejderne til at træne og arbejde med deres sundhed. Det er vigtigt at forstå, at motivationen hos medarbejderne og lederne ikke kommer af sig selv. At skabe en kulturændring i en virksomhed kræver fokus fra medarbejderne – og det kræver, at man hele tiden arbejder på at implementere forandringen i organisationen.

Fokus på ulighed i sundhed i Skanderborg Kommune

Jeg har blandt andet implementeret sundhed på arbejdspladsen i Skanderborg Kommune. Resultaterne derfra bekræfter mig i, at fokus skal ligge på at involvere medarbejderne.

Medarbejderdrevet forandring

VinderI tre produktionsvirksomheder i Skanderborg Kommune har vi fornylig gennemført sundhedstjek blandt medarbejderne. Det var et frivilligt tilbud til alle medarbejdere. Mellem 80 – 90 % af medarbejderne deltog i sundhedstjekket i de tre virksomheder. Det er flotte tal. Normalt deltager 20-30% i gennemsnit, når virksomheder tilbyder sundhedstjek.

Forklaringen på de højere deltagertal i de tre produktionsvirksomheder ligger i involvering af medarbejderne. Vi har arbejdet med at gøre udvalgte medarbejdere til Sundhedsambassadører – ambassadørernes fokus er at motivere deres kolleger til at deltage i sundhedsaktiviteterne. Og det virker.

Hverdagsimplementering i praksis i arbejdet med ambassadører

Så hvordan arbejder man med implementere sundhed i praksis? Der er fire trin:

  1. Kulturanalyse
  2. Udvælgelse af det gode liv ambassadører
  3. Sundhedstjek
  4. Hverdagsimplementering

Det starter med en kulturanalyse

Analysen foregår sådan, at vi har observeret medarbejderne i produktionsvirksomhederne, mens de arbejder i deres vante miljø. Og vi har stillet dem en række nøje udviklet spørgsmål for at finde ud af deres potentiale for at være ambassadører.

Sundhedsambassadører er forandringsagenter

Sundhedsambassadørerne har fået uddannelse og træning i at motivere og aktivere deres kolleger undervejs. Sundhedsambassadørerne har brug for at tilegne sig kompetencer til at blive gode sparrings- og coaching partnere for deres kolleger.

Når ambassadørerne er valgt og sundhedstjekket er gennemført, så starter det lange seje træk med hverdagsimplementeringen. Hver enkelt medarbejder skal vælge indsatser, der passer til netop deres sundhedstilstand. Det være sig rygestopkursus, ryghold, konditionstræning osv.

Statistisk set deltager 1-2 ud af ti medarbejdere i sundhedstiltagene. Men med opbakning fra ledere og ambassadører i hverdagen kan vi nå helt op og få 8-9 ud af ti medarbejdere med, viser min praksis. Og det skaber gevinst på bundlinjen.

I fremtiden er sundhed en del af arbejdspladsens ansvar

I takt med, at der er kommet flere og flere positive forskningsresultater inden for det her område, så er virksomheder begyndt at arbejde strategisk med træning og sundhed i arbejdstiden. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at fremtiden bringer et målrettet fokus på selve implementeringen.  Det er dog stadig et stort skridt for de fleste virksomheder i Danmark, men pionererne er i gang og flere vil følge de kommende år.

Se video om sundhed på arbejdspladsen i Skanderborg Kommune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.