Konference: Tænkningens poetik og sjælens spejl

En 2-dages konference & workshop om ord, fortællinger og samtaler der befrier med Ole Fogh Kirkeby & Kim Gørtz

Du bliver på denne 2-dages konference og workshop inviteret med ind i dr.phil., professor emeritus Ole Fogh Kirkebys mere poetiske sider af sit forfatterskab, og vil, sammen med Kim Gørtz, stifte bekendtskab med hans fragmenter, sirlige fikserbilleder, filosofiske fortællinger og fremtidskrimi. Men denne konference involverer bl.a. også perspektiver fra filosoffer som Martin Heidegger og hans: ”Hvad vil tænkning sige?” samt Ludwig Wittgenstein og hans tanker om ’sprogspil’ og ’livsform’, m.m. Grundlæggende set kredser denne konference og workshop om tanken som sjælens samtale med sig selv.

Dag 1: Hvad vil tænkning sige?

Her udforsker vi vejen ind i tankens verden, gennem ”Ordenes tid: Fragmenter til en sirlig filosofi”. Som det fremgår af denne bog (af Fogh Kirkeby fra 1996) må filosofi blive sirlig, dvs. minutiøs og strålende, fordi vejen ud af tankens verden går gennem erindringen og ordets nuancer, der hentes fra det levede liv. På baggrund af en lang række filosofiske fortællinger (2003 og 2008) udforskes herved spørgsmål som: Hvad er døden? Hvem er jeg? Hvorfor er jeg her? Hvem er du? Hvad er mit liv? Her stikker vi hånden ind, griber en fortælling og møder en idé.

Dag 2: Hvad er poetik?

Her søger vi efter de fikserbilleder, der gemmer sig i hver enkelt af os, som kun vi alene kan finde, fordi de tilhører os. Som det skrives på bagsiden af Fogh Kirkebys bog om samme (fra 2006): ”Det er vores opgave at bevare deres hemmelighed ved at lade tanken sætte dem fri”. På baggrund af en række erindrings-rejser, hvor vi finder nogle væsentlige billeder frem, skal vi derpå: ”… skrive som om det gjaldt livet; altså vi må lade livet føre pennen.” Vi skal med andre ord skabe vores egen filosofiske fremtidskrimi (jf. ”Den anden død” fra 2015): ”Hvem ønsker ikke at forstå, hvad man selv tænker?” (Jf. ”Ordet er sjælens spejl. Samtaler der befrier” fra 2017).

Konferencen finder sted den 30. november – 1. december kl. 9-16 begge dage (inklusive frokost med lettere forplejning i form af kaffe, the, m.m. og snacks).

Prisen er 8.500 kr. ex moms

Pris 8500,-

Ekskl. moms

Information

Konference

30. november 2023 09:00

København

Kontakt

Centerleder & Partner