Viden

fra os til dig

Et team uden humor …

Henrik Skovdal

…er som en flagstang uden fundament. Det bliver for usikkert og den ender med at vælte.

Den høflige tone

For et par år siden siden sad jeg ved morgenbordet på et kursuscenter og observerede den lettere anspændte stemning hos en gruppe medarbejdere, der skulle udsættes for to dages teamudvikling i mit selskab. Der var en rolig og meget høflig tone blandt medarbejderne i teamet. Jeg er vant til, at jeg bliver set lidt an, så der hersker ofte en mild nervøsitet i teamet, når jeg kommer, fordi jeg skal fokusere på deres samarbejde.

Denne morgen følte jeg mig dog taget enormt godt imod. De var så flinke og høflige alle sammen. Der var enkelte øjeblikke med akavet tavshed ved bordet. Men umiddelbart virkede det hele faktisk meget hyggeligt.

Teamlederen havde før kurset orienteret mig om, at teamet sådan set arbejdede rigtigt godt sammen, men at der af og til var nogle krusninger på vandet. Alligevel sad jeg med en mavefornemmelse af, at dette ikke ville blive en af mine letteste teamudviklingskurser. Der var et eller andet, der manglede i måden teamet kommunikerede med hinanden på rundt om morgenbordet. Jeg fik en intuitiv fornemmelse af, at her ville jeg komme på hårdt arbejde. Og jeg fik ret.

Spændingerne i dette team viste sig at være meget store. Mistilliden blandt nogle af medarbejderne viste sig at være så udbredt, at den bedste løsning for dette team var, at flytte to af teammedlemmerne til et andet team. Det gik op for både teamlederen og jeg, at selv hvis vi arbejdede med relationer og kommunikation i dette team, indtil vi alle vejede et kilo, så ville centrale medarbejdere i teamet aldrig komme på julekort med hinanden.

Fokus på kommunikationsformen

Sidenhen har jeg gransket lidt i denne mavefornemmelse fra morgenstunden. Hvad var det, der gav mig den intuitive fornemmelse af, at den var helt galt i det team? Hvad var det, der manglede? Og siden dengang har jeg lagt særligt mærke til, hvordan kommunikationsformen er i teams, når jeg møder dem ved morgenbordet.

Og det viser sig at være ret enkelt. Der var et tydeligt fravær af humor. Der var ingen af de sjove bemærkninger og kærlige drillerier, som heldigvis præger mange danske arbejdspladser. Den gode værkstedshumor, hvor man ikke kammer over i ondskabsfuld sarkasme, men griner sammen.

TeamsHvornår tør du lave sjov?

Når jeg møder teams over morgenkaffen og der stryger en lind strøm af godmodige drillerier henover croissanterne, så ved jeg intuitivt, at det bliver et par gode dage.

Tilstedeværelsen af grin og gas er en klar indikator på, at tilliden til hinanden i et team er stærk. Fordi i et team med plads til humor, er man tilstrækkeligt trygge i sine relationer. Man kan udfordre hinanden med drilske bemærkninger, og man tør også sænke paraderne med selvudleverende og selvironiske bemærkninger omkring sine egne fejltrin.

Humor kræver tillid

Tænk blot på, hvem du selv driller mest i dit liv? På den gode måde. Er det ikke dine nærmeste? Det skyldes, at når en relation er stærk, så kan vi være sikre på, at vores drillerier ikke bliver misforstået eller taget alt for alvorligt.

Start med at skabe tillid

Min pointen er ikke, at humor alene er vejen frem for et team. Pointen er, at såfremt humoren ikke er tilstede i teamet, så er det en kraftig indikator på, at det måske kan se lidt sløjt ud med tilliden.

Tillid er en del af fundamentet for, at vi kan tage nogle af de svære samtaler. Tillid er essentiel for at kunne udfordre hinanden på kvaliteten af det, vi skal skabe sammen. Der skal tillidsfulde relationer til for at kunne give hinanden konstruktiv feedback.

Start med tilliden. Så kommer humoren. Og så bliver det fedt at gå på job og skabe gode resultater i fællesskab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.