fbpx

Viden

fra os til dig

Disruptional thinking som procesværktøj

Henrik Just Fruergaard

Noget af det allervigtigste ved effektiv omstilling, optimering og udvikling af virksomhedernes processer er at skabe commitment hos de medarbejdere og teams, hvor ændringerne og forandringerne skal ske. Derudover skal man sørge for, at der sker den hverdagsimplementering og forankring, der skal til for at få succes med processen.

En anden vigtig nøgle er selvfølgelig, at det er de rigtige initiativer og de rette vinkler, man anskuer udfordringerne og udviklingsmulighederne fra.

Disse områder og elementer kan du tilsikre og bearbejde ved at gå til opgaven med hjælp fra disruptional thinking.

Og hvad er så det?

Disruptional thinking som procesværktøj kan, forsimplet sagt, anskues som evnen til at stille dumme spørgsmål. De rette dumme spørgsmål, selvfølgelig. 

Det er de spørgsmål, der får dig og andre til at anskue muligheder og arbejdsmetoder fra en anden vinkel og i et andet lys. Det skaber en kreativ tilgang, der samtidig skaber en oplyst og gennemtænkt proces, hvor deltagerne har hver deres motiverede tilgang.

But how?

Lad os starte med why i stedet. Når du har denne tilgang, hvor alle er fælles om at stille dumme spørgsmål og lege djævlens advokat, så får du også langt flere strenge at spille på og langt flere elementer, du kan arbejde videre med. 

På den måde vil langt flere tage ejerskab over processen, fordi det er folks egne idéer, der er i spil. Dermed har du meget større sandsynlighed for at finde de mest lavthængende frugter at arbejde videre med. Du skaber både hurtige resultater og skaber følelsen af succes, og dermed lysten til at arbejde videre med de tungere dele af processen bagefter.

Så nu til how

Jeg anbefaler altid, at enhver proces starter med involvering. 

Involvering kan nemt bringes i spil på et fyraftensmøde eller på en kort workshop. Her kan man give en introduktion til forløbet, hvor en tovholder (helst neutral og ekstern) starter processen med at stille de første dumme spørgsmål. 

Der kommer således hul på bylden, den kreative proces er startet, og nu skal alle guldkorn blot samles op og prioriteres, og så skal der til slut laves en plan for hvert enkelt input.

Du har nu læst afsnit 1 af Henrik Fruergaards føljeton på 3 afsnit om Disruptional Thinking. 

Læs med næste torsdag, hvor han gør han os endnu klogere på, hvorfor det er godt at stille de dumme spørgsmål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Stil de dumme spørgsmål