– Hvis du vil frisætte fagligheden….
For mange af de organisationer, der implementerer en frisættende regenerativ organisation, er afskaffelsen af forenklingsprincippet første skridt.
Fordi forenklingsprincip hindrer organisationen i at håndtere den øgede videnskompleksitet og hæmmer fagligt flow og liv i organisationen.
Princippet er essensen af tilgangen i det gamle organisationsparadigme.
Det bygger på en logik om, at man kan nedbryde, adskille og forenkle kompleks viden og komplekse opgaver og dermed gøre dem overskuelige at løse.
Problemet er, at det er en fuldstændig falsk antagelse, der går direkte imod al forskning og al viden om kompleksitet. Man kan ikke håndtere kompleksitet ved at forenkle den.
Kompleks betyder mangeforbundet – at den aktuelle viden eller aktuelle opgave er mangeforbundet. Og vi løser ikke en kompleks opgave ved at ignorere flere af de elementer som opgaven er forbundet med.
Det svarer lidt til at lave en gryderet, men afholde sig fra at putte krydderier i – fordi man oplever, at der er uoverskueligt mange ingredienser i retten.
Hvis vi vil løse de komplekse opgaver, må vi acceptere mangeforbundetheden og afskaffe forenklingsprincippet.
Den positive konsekvens af dette vil være at fagligheden løsnes fra rigide afgrænsninger og frisættes i organisationen.
Når forenklingsprincippet er afskaffet, og fagligheden er frisat, vil et naturligt næste skridt typisk være at understøtte den faglige frisættelse ved at omdefinere roller og ansvar. Herigennem kan der skabes en kultur, der sikrer, at den faglige beslutningskompetence ligger hos de fagmedarbejdere, der rent faktisk har den relevante viden til at tage fagligt kloge beslutninger.
Og BUM – med et trylleslag vil organisationen være fagligt frisat og levende igen.