85 % er angste for at tale i store forsamlinger – de sidste 15 % er fulde af løgn

af Promentum A/S | nov 13, 2015 | Artikel

For et par årtier siden havde jeg fornøjelsen af at blive undervist af en af de bedste formidlere, der har sat sine fødder på Århus Universitet: Bjørn Lomborg. Manden er kontroversiel i nogle kredse, men hans kommunikationsevner bør respekteres højt. Selv noget så søvndyssende som statistik, kunne Lomborg gøre en lille smule levende og interessant.

En af forelæsningerne husker jeg særligt godt. I skrivende stund får jeg hjertebanken og klamme håndflader – blot ved mindet om den. Midt i forelæsningen pegede Hr. Lomborg nemlig direkte på mig og spurgte: ”Hvilken formel ville du anvende her?”

Svaret på spørgsmålet var tilsyneladende nemt og åbenlyst for enhver af alle de veloplyste og opvakte 120 studerende, der var til stede i lokalet. Bare ikke for mig.

Jeg forlod auditoriet halvanden time senere pinefuld og med blikket stift rettet mod mine snørebånd og med rødglødende ører. Irriteret på mig selv. Angsten havde angrebet og mundlammet mig. For jeg kendte godt svaret.

Ånden på trappen

På trappen udenfor auditoriet var jeg pludselig fuld af vittige svar og fagligt underfundige replikker, der kunne have stillet mig i et noget mere flatterende lys blandt mine ambitiøse og kløgtige medstuderende. Men for sent. Jeg blev ramt af det franskmændene kalder for ”l’esprit de l’escalier” – på dansk ”ånden på trappen”.

Ville det ikke være fremragende, hvis man altid var rap i replikken i tilspidsede situationer og havde roen til at tale i store forsamlinger?

Ville vi ikke bare alle sammen være vanvittigt succesfulde på vore jobs, hvis bare vi kunne perfektionere de to ting?

Think fast, Talk Smart

I denne fremragende forelæsning fra Google Tech Talks giver Matt Abrahams (fra Stanford Graduate School of Business) nogle gode kommunikationsråd, der kan hjælpe os alle lidt på vej, når vi skal tale spontant eller tale til store forsamlinger:

Think fast, Talk Smart: Communication Techniques

Der er gode råd til at håndtere angsten og nervøsiteten. Og gode bud på, hvordan man taler i et sprog, der skaber kontakt og dialog med publikum. Den videoforelæsning kunne jeg godt have brugt den pinagtige efterårsdag i 1994.

Intet slår træning

Viden om den gode kommunikation er dog ikke nok. Der er intet, der slår træning. Vil du have flere tricks og træning i, hvordan du kan levere dine budskaber, så de gør varigt indtryk på dine tilhørere, så deltag i min Bootcamp for formidlere.

Læs om kurset: Bliv professionel formidler.